maanantai 24. huhtikuuta 2017

Työssäoppimisen suorittaminen

Heippa !
Tänään päätimme kirjoittaa monikulttuurillisuudesta ja sosiaalisesta vahvistamisesta jotka näkyvät täällä.

Työympäristömme on vaihteleva koska työskentelemme monissa eri koulussa. Samankaltaisuuksia löytyy kuitenkin joka koulusta, kaikilla on oma kasvimaa missä kasvatetaan yleensä sitruuna puita, chicha (pinaatin tyylinen kasvi), chilii ja casavaa ja paljon muuta. Heillä on myös todella suuret jalkapallo kentät ja luokat ovat eri rakennuksissa, joita on pitkin koulun pihaa.

Jokaisessa koulussa on helposti yli 500 oppilasta ja yleensä luokat ovat 1lk. - 7lk., eli ikähaarukka on kuudesta kolmeentoista vuoteen. Tyttöjä ja poikia on suunnilleen saman verran, huomattavia eroja ei näy.

Ryhmät toimivat kaikkialla niin, että vanhemmat opiskelijat ohjaavat ja auttavat nuorempia, nuoret kunnioittavat todella paljon vanhempia ihmisiä. Nuorien ryhmädynamiikka toimii aina todella hienosti, kaikki auttavat toisiaan ja kannustavat kaikkia. Jos ryhmässä on joku joka ymmärtää englantia paremmin kuin muut, hän tulkkaa muille mitä olemme heille kertoneet. Myöskään kiukuttelu ei tule kuuloonkaan jos ei pidä jostain asiasta, vaan kaikki tehdään niin kuin on sanottu. Aikuiset, varsinkin opettajat nähdään hyvin vaikutusvaltaisina ja arvostettuina. Paikalliset kokevat vapaaehtoistyön erittäin tärkeänä ja ottavat sen avosylin vastaan. Vapaaehtoistyöntekijät saavat toteuttaa vapaasti omaa ohjelmaansa järjestön alla siitä huolimatta, että opettajat ovat erittäin vaikutusvaltaisessa asemassa.

Olemme työskennelleet vain yhdessä koulussa missä oli kehitysvammaisille tarkoitettu ryhmä. Ryhmässä on n. 30 henkeä, lisäksi erityisnuorten ikäharuukka on hyvin suuri ja kaikkilla on hyvin eritasoiset kehitysvammat, joten opettaminen on huomattavasti vaikeampaa. Ryhmän opettaja kertoi, että koulun käynti on heille enemmän lastentarhan tyylinen kuin koulu. Kyseisen ryhmän kanssa toimiminen oli paljon kokeellisempaa, mutta yritimme pitää heille samoja leikkej kin muillekkin esim. pää, olkapää, peppu ja kuka pelkää leijonaa.

Koska työskentelemme 4H yhdistyksessä tuemme samoja arvoja ja toimimme niiden mukaisesti. Arvoihin kuuluu mm. solidaarisuus ja yhdenvertaisuus.

Joka ohjaustuokion jälkeen huomaamme mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät, jonka pohjalta kehitämme seuraavaa ohjauskertaamme. Välillä ohjaustuokioiden pitäminen on hyvin hankalaa, kun kielimuuri on niin suuri - myöskään kaikki opettajat eivät osaa englantia kunnolla. Saatamme kertoa opettajalle mitä aiomme tehdä ja pyydämme häntä tulkkaamaan jolloin väärinkäsityksiä löytyykin yllättävän paljon ja sitten leikimme vain sen mukaan - tärkeintä on se että lapsilla on hauskaa.

Pidämme noin tunnin mittaisia liikunnallisia leikkitokioita, tavoitteenamme on motivoida heitä kolun käyntiin ja kehittää tasa-arvoista yhteistyötä nuorten kesken, mm. sekoittamalla tyttö - poika ryhmiä.
Olemme huomanneet, että muksut pitävät eniten laulu -ja tanssileikeistä, he ovat myös hyvin kilpailuhenkisiä. Eli kaikki leikit ja pelit missä he saavat joko kilpailla keskenään tai tanssia niin he ovat todella onnellisia. Voimme myös leikkiä samoja leikkejä useampaankin otteeseen eivätkä he kyllästy vaan innostuvat entistä enemmän.

Leikit joita olemme leikkineet ...
- pää, olkapää peppu (englanniksi ja suomeksi)
- pingviini
- peili
- kuka pelkää leijonaa
- piirtäminen (my dreams..)
- seuraa johtajaa
- jalkapallo
- Englannin kieliset tunnit
- aaluette
- tervapata




Eroja Suomen ja Tansanian välillä.

~ Paikallisten arvot eivät juurikaan eroa omistamme, mm. työn, koulutuksen, ihmissuhteiden, ympäristöarvojen tukeminen nähdään yhtä tärkeänä, kuin Suomessa, mutta toteutus tehdään hiukan eri tavalla

~  Meidän arvoihimme sisältyy miesten ja naisten tasa-arvoisuus, toisinkuin Tansaniassa miehet ovat korkea arvoisimpia kuin naiset. esim. pukeutuminen

~ Suomessa pyritään että leikit ja pelit eivät olisi kauhean kilpailu henkisiä missä on vain yksi voittaja. pyritään enemmän joukkopeleihin ja usehin voittajiin, Hyvän mielen pelejä. Toisin tansaniassa taas nimen omaan pidettään paljon kilpailuista joissa on yksi voittaja ja voittajaa yistetään paljon. Tästä johtuen heillä on kova kilpailu vietti.

~ Yli ystävällisyys Tansaniassa ja Suomessa taas ihmisten välttely/ei hymyillä.

~ Kodinkoneet  eivät ole itsestään selvyys joka taloudessa, toisin kuin Suomessa. Ruoka tehdään usein avotulella.

~ Ruoka ja vaatteet ostetaan usein katumarkkinoilta. Muutamia ruokka kauppoja löytyy.

~ Homous on sairaus Tansaniassa toisin kuin Suomessa homot saavat mennä naimisiin.

~ Suomessa kaupustelu on kielletty, Tansaniassa se on arkipäivää.

~ Tansaniassa ihmiset innostuvat valtavasti nähdessään valkoisen ihmisen, toisin kuin Suomessa toisen väriset ihmiset eivät herätä huomiota.

~ Suomessa hygienia tasoja tarkkaillaan jatkuvasti ja se on tarkasti säännösteltyä, toisin kuin Tansaniassa. Esim. täällä saatetaan myydä suojaamattomia elintarvikkeita kaduilla pölyn ja saasteen keskellä. Myös eläinperäiset tuottee kuten liha tai maitotuotteet säilytetään lämpimässä suojaamattomina esim. hyönteisiltä.

~ Tansaniassa naisilla ei ole oikeuksia samalla tavalla kuin Suomessa. Esim. Naisien täytyy pukeutua niin että polvet ja olkapäät ovat peitettynä.

~ Paikallinen kulttuuri perustuu kahden pääuskonnon, kristinuskon ja muslim uskonnon ja heimokulttuurien ympärille. Ateisteja pidetään ylimielisinä narsisteina.

~ Sisätiloissa ei vietetä samanlailla aikaa kuin Suomessa.

~ Tansaniassa nuoret syrjäytyvät pääsääntöisesti köyhyyden ja työttömyyden takia, myös päihteet ovat osana syrjäytymistä, vaikka syyt ovat käytänössä samat kin Suomessa, niin täällä tuki on erilaista, mahdollisesti jopa olematonta.

... ja vieläkin löytyisi eroja jos oikein paneutuisi miettimään :D

Tehnyt :Lilleropallero

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti